Geleneksel Türk Kahvesi

40 yıl hatırı var bu kahvenin

Türk kahvesi, daha çok Türk kültüründe önemli yere sahip Osmanlı İmparatorluğu’dan günümüze kadar gelmiş en eski kahve hazırlama ve pişirme metotlarındandır. Kendine has tadı, köpüğü, kokusu, sunuluş biçimiyle özgün bir kimliği ve geleneği vardır. Telvesi ile ikram edilen tek kahve türüdür.

Araştırmacılar kahvenin 14. yüzyıl başlarında Habeşistan’dan tüm dünyaya yayıldığını, çıkış yerinin de adının etimolojisi de kahve ile benzerlik gösteren Güney Habeşistan’daki Kaffa yöresi olduğunu belirtmektedir.

Sadrazam Özdemiroğlu Osman Paşa’nın babası olan Memlûk Çerkeslerinden Osmanlı’nın Yemen valisi Özdemir Paşa, lezzetine hayran kaldığı kahveyi İstanbul’a getirdi. Yeni hazırlama yöntemi ile kahve, güğüm ve cezvelerde pişirilerek Türk kahvesi adını aldı. Tahtakale’den başlayarak şehre yayılan kahvehaneler halk arasında yaygınlaşmasını sağladı.

Önceleri Arap Yarımadası’nda kahve meyvesinin kaynatılması ile elde edilen içecek, bu yepyeni hazırlama ve pişirme yöntemiyle özgün tadına kavuşmuştur. Kahve ile Türkler sayesinde tanışan Avrupa; uzun yıllar kahveyi, Türk kahvesi olarak bu yöntemle hazırlayıp tüketmiş. Ayrıca tüm dünyada espresso ile en çok tüketilen kahve türüdür ki dünya genelinde hemen hemen her tür restoranın menüsünde bulunan iki kahveden biridir.

Günün her saati kitap ve güzel yazıların okunduğu, satranç ve tavlanın oynandığı, şiir ve edebiyat sohbetlerinin yapıldığı kahvehaneler ve kahve kültürü dönemin sosyal hayatına damgasını vurmuş, saray mutfağında ve evlerde yerini alan kahve, çok miktarda tüketilmeye başlandı. Çiğ kahve çekirdekleri tavalarda kavrulduktan sonra dibeklerde dövülerek cezvelerde pişirilmek suretiyle içiliyor ve en itibarlı dostlara büyük bir özenle ikram ediliyordu. Kısa sürede, gerek İstanbul’a yolu düşen tüccarlar ve seyyahlar gerekse Osmanlı elçileri sayesinde Türk Kahvesinin lezzeti ve ünü önce Avrupa’yı oradan da tüm dünyayı sardı.

Cezvede Bol Köpüklü Türk Kahvesi Tarifi ve Yapımı

Cezvede bol köpüklü Türk kahvesi yapımı ve tarifi ile artık siz de bol köpüklü kahveler yapabilirsiniz. Bol köpüklü Türk Kahvesi tarifi için aşağı kaydırın!

Uzmanından Bol Köpüklü Türk Kahvesi Tarifi

Türk kahvesi… 40 yıllık hatırların tescilli içeceği ile ilgili söyleyeceklerimiz bitmez. Ama biz bugün en kolay haliyle Türk kahvesi yapımından bahsedeceğiz. Öncesinde Türk kahvesinin hikâyesini okumak isteyenleri buraya alalım.

Cezvede Bol Köpüklü Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?

Son dönemde çıkan elektrikli cezveler ile birlikte hızlıca Türk kahvesi yapabiliyoruz. Ama cezvede Türk kahvesi yapmanın da keyfi ayrı oluyor diyenlerin sayısı da az değil. En basit haliyle, kolay, geleneksel cezvede Türk kahvesi nasıl yapılır gelin bizden öğrenin.

Bu arada tariften önce bahsetmek istediğimiz noktalar var. Taze kavrulmuş ve kaliteli çekirdeklerden oluşması yapacağınız Türk kahvesinin lezzetli olmasını sağlayacaktır.

Nedir bu Arabica? Arabica, yüksek rakımda yetişen, üretimi zahmetli, ağızda bıraktığı tat ve lezzet açısından diğer kahve çekirdeklerinden çok daha üstün olan bir çekirdek türüdür.

Bir püf noktası daha verelim. Türk Kahvesi’nin tadı ve kokusuyla tazeliğini daha uzun süre koruyabilmesi için, teneke kutuda aldığınız Türk Kahvesi’ni aynı kutuda saklayabilirsiniz. 100 gr’lık paketlerde aldığınız Türk Kahvesi’ni ise bir kavanoza boşaltmanızı veya ambalajı açtıktan sonra sıkıca kapatarak serin ve kuru yerde saklamanızı öneririz.

Şimdi tarif zamanı!

Enfes ve kolay Türk kahvesi yapımı şöyle:

Cezve içerisine ilk önce kahve, sonra isteniyor ise şeker ve üzerine su sıralaması takip edilerek Türk kahvenizi pişirme ön hazırlığını yapın.

Cezveye her fincan için 2 çay kaşığı Türk Kahvesi ve dilediğiniz kadar şeker ekleyin.

Ardından her fincan için 1 Türk kahvesi fincanı soğuk içme suyu koyun.

Kahveyi (ve eklediyseniz şekeri) su ile iyice ıslanacak ve çözünecek şekilde karıştırın.

Cezveyi kısık ateşte üzerinde köpük oluşuncaya kadar kaynama derecesine yaklaşmasını gözleyin.

Kaynamaya başlamadan önce kısık ateşten alarak üst tabakada kabaran kahve köpüğünü fincanlara eşit miktarda pay edin.

Cezvede kalan kahveyi bir taşım daha kaynatın ve sonra fincanlara paylaştırın.

Kahvemiz hazır! Yanına suyumuzu da koyduk ama ikramsız olmaz. Geleneklerimizde kahvenin yanına mutlaka bir ikram konulur. Türk kahvenizi gerçek çikolata ile kapladığımız enfes Sütlü Çikolata Kaplı Lokumumuz, Lavi veya dilediğiniz çikolata çeşidimiz ile muhteşem gider. Afiyet olsun!